Un tânăr de 30 de ani din Vaslui, care, acum câteva zile, a condus beat și a intrat în plin într-o mașină a poliției – în timp ce era urmărit pentru că nu oprise la un filtru – punând în pericol viețile a doi agenți, a fost plasat sub control judiciar, măsură ce a stârnit indignarea a numeroși polițiști din județ.
Aflat la volanul propriei mașini, cu o alcoolemie de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat, Marian Stratina, din Văleni (Vaslui) a refuzat inițial să oprească la semnalele unui echipaj de la postul Codăești, care făcea un filtru în localitate. Stratina a fost la un pas de a lovi mașina polițiștilor din Codăești, fugind către Vaslui.
În apropiere de o benzinărie situată pe drumul național Vaslui-Iași, Stratina a observat că o autospecială a Poliției Rutiere îi blocase drumul, însă nu a oprit și a intrat în plin în mașina Poliției, fiind aproape de a-i omorî pe cei doi polițiști de la Rutieră.
La Codăești au ajuns, în timp record, 26 de mașini de intervenție, de la IPJ, ISU, Prefectură și posturile comunale din zonă, întrucât șoferul și prietenul său erau foarte agresivi. Martorii au relatat că, deși erau încătușați, cu fața în jos, în mijlocul drumului, cei doi urlau la polițiști, îi înjurau și îi amenințau cu moartea, pentru că îndrăzniseră să-i oprească. Totul s-a petrecut sâmbătă spre duminică, aproape de miezul nopții. Unul dintre polițiștii aflați în mașina lovită de Stratina a primit concediu medical în urma incidentului.
După o anchetă care a durat mai bine de jumătate de zi și după ce a fost acuzat de ultraj și conducere sub influența băuturilor alcoolice, tânărul de 30 de ani din Văleni, Marian Stratina, a ajuns și în fața unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui. Numai că aici tânărul a găsit compasiune și a fost lăsat să plece acasă, ce-i drept, sub control judiciar. Decizia procurorului de caz a stârnit un val de indignare în rândul polițiștilor vasluieni. (VEZI ȘI: UN POLIŢIST ÎNJURAT ŞI AMENINŢAT PE FACEBOOK A DEPUS PLÂNGERE PENTRU ULTRAJ!)
“Este o decizie greu de acceptat, dar polițistul nu poate face nimic. În cazul de la Codăești doar norocul a făcut ca cei doi polițiști aflați în misiune de patrulare să nu-și găsească sfârșitul, împreună cu ceilalți doi din mașina care a intrat în autospeciala de poliție. Dacă impactul era frontal, altfel discutam la ora aceasta. Dar deciziile luate de procurori sau de judecători noi trebuie să le respectăm, chiar dacă nu ne convin și simțim un soi de bătaie de joc la adresa muncii pe care o depunem până când un dosar ajunge pe masa lor. Și nu este singurul caz de acest gen. După părerea mea, aici se putea ajunge măcar în fața unui judecător care să decidă, mai ales că este vorba de ultraj. O asemenea decizie ar putea da idei altora de genul tânarului din Văleni. Se discuta tot mai mult despre autoritatea polițistului în stradă și despre legi care să întărească acest lucru, dar nimeni nu ia în calcul că și astfel de decizii, mai ales că era vorba de ultraj, știrbesc tocmai această autoritate”, spune un polițist vasluian, sub protecția anonimatului.
Procurorul care l-a lăsat în libertate pe tânărul ce a fost la un pas să omoare doi polițiști de la Serviciul Rutier nu este la prima decizie de acest fel. Acest lucru a nemulțumit peste măsură mai mulți polițiști din cadrul IPJ Vaslui care se gândesc acum să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
În luna decembrie, același procuror a lăsat în libertate un tânăr de 24 de ani din Oșești care a instigat la violență împotriva unei patrule de la Rutieră, după ce a fost prins la volan beat și fără permis.
Astfel, tot mai multe voci din IPJ se întreabă ce a gândit procurorul care l-a lăsat în libertate pe Marian Stratina, tânărul care, sâmbătă noaptea, a intrat, intenționat, cu mașina sa în autospeciala de poliție. (CITEȘTE AICI: SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA! UN ADOLESCENT MOLDOVEAN A LUAT LA BĂTAIE UN POLIŢIST ŞI A DEVASTAT MAŞINA POLIŢIEI! CE S-A ÎNTÂMPLAT DUPĂ)
“Suntem partenerii lor în faza de urmărire penală și, de multe ori, am fost tratați ca niște gunoaie. Credem că, în situația de acum, cea mai bună soluție este sesizarea CSM mai ales că nu este primul caz gestionat de același procuror în care soluțiile date au ridicat, cel puțin, semne de întrebare”, spune alt polițist vasluian.
“Am muncit zile și nopți pentru a aduna probe sau pentru a prinde hoți și tâlhari. Ajunși cu ei în fața procurorului ne-am trezit că sunt lăsăți în libertate. Este greu de descris ce sentimente te cuprind atunci. Plus că se discută tot mai mult și se încearcă, prin modificarea legislației, întărirea autorității polițistului în stradă, dar așa nu credem că se va întâmplă lucrul acesta prea curând”, este poziția altor polițiști din Vaslui.